2022-03-12 14:10:13• hírek • Szatmár.ro

Emléktáblát avattak Bánhidy László tiszteletére

A Tüskevár Matula bácsijának, és számos – összesen több mint 160 – egyéb tévé- és mozifilm, illetve színházi előadás szereplőjének, a szatmárnémeti születésű Bánhidy Lászlónak állított emléket az Ady Endre Társaság.

Pénteken a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében láthatták diákok a Tüskevár néhány epizódját, délután pedig a színész szülőházán lepleztek le és koszorúztak emléktáblát.

A filmvetítés előtt Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke, a Harag György Társulat örökös tagja, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója, Antal István-János, az esemény egyik ötletgazdája és Póti Eduard, a gimnázium igazgatója is beszélt az érdeklődőkhöz. Bessenyei Gedő István társulatigazgató arra kérte a Református Gimnázium diákjait: legyenek büszkék arra, hogy kiknek a nyomdokain járnak az iskola folyosóján - köztük Bánhidy Lászlóra is. Ezt követően tolmácsolta az egykor a filmben Tutajost megszemélyesítő Seregi Zoltán üzenetét, aki gyerekszínészből mára szintén színházigazgató lett. Végül kiemelte: az emlékezés a múlttal folytatott élő párbeszéd, és hogy ennek részesei lehetünk ma, azért az olyan embereknek és értékmentő szervezeteknek tartozunk köszönettel, mint Tóth-Páll Miklós és az általa vezetett Ady Endre Társaság.

Az emléktábla avatásán Tóth Páll Miklós a művész életútját és munkásságát méltatta, köszönetet mondott Csirák Csabának a megemlékező tanulmány megírásáért és háláját fejezte ki a városvezetés támogatásáért, beleértve Kereskényi Gábor polgármester személyes közbenjárását az emléktábla kihelyezésének elérésében.

Az Ady Endre Társaság és a Harag György Társulat által is megkoszorúzott kétnyelvű emléktábla Kovács Albert és Török Túri Tibor munkája.

Forrás: Harag György Társulat









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: